KOSTAR DET MER ATT TILLVERKA EN MILJÖVÄNLIGARE TRANSPORT?

IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Chalmers har gjort en undersökning bland 159 transportköpande företag. Bara 5 svarade att de betalade mer för att få en miljövänligare transport.

Detta behöver inte betyda att de 154 som svarade nej, inte köper miljövänligare transporter. Varför utgår IVL och Chalmers ifrån att en miljövänligare transport måste vara dyrare att tillverka? Kan det inte vara precis tvärtom, att en miljövänligare transport är billigare att tillverka? Jag tycker det är onödigt av stora och kompetenta institut som IVL och Chalmers att underblåsa mantrat att “miljövänligare” kostar mer pengar, för det är inte nödvändigtvist sant.

Exempelvis vet jag att en normal lastbilstransport kan köras med 15-20% mindre energiåtgång än genomsnittet och det betyder 15-20% lägre CO2 utsläpp och 15-20% lägre energikostnader Win – Win – Win, kan inte bli bättre. Chaufförerna på topplistan i ChaufförsSM, som Åkeritidningen arrangerar, kör ännu mer energisnålt än så, så nog går det alltid.

Image

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s