PENGAR, INTE POLISEN BORDE SÄNKA FARTEN

DN skriver idag om alla fartöverträdelser inom den tunga trafiken. Claes Tingvall på Trafikverket menar att den tunga trafikens hastighetsöverträdelser är mer eller mindre planerade och att bryta mot lagen har blivit norm. De flesta skyller överträdelserna på transportköparna, “priserna är för låga” och pressen för stor. Att lägsta anbud vinner är inget fenomen som bara drabbar transportnäringen, samma situation råder tyvärr i alla branscher! Jacques Wallner på DN säger att “åkeriernas lövtunna vinstmarginaler kräver förare som tänjer på reglerna. Därför ställs farthållaren på 89 km/tim.” Vad Wallner skriver stämmer med mina egna erfarenheter. Huruvida det är trafikfarligare att köra 89 mot 80 lämnar jag åt trafiksäkerhetsexperterna. Men när jag försöker förstå logiken i detta beteende ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv, får jag inte fram något annat svar än att pengar, inte polisen borde sänka farterna!
Att köra 89 istället för 80 ökar i praktiken, snitthastigheten som bäst med 2km/h. Åkeriet spar då i extremfallet 16 minuter på sträckan Stockholm – Göteborg. Jämfört med en skicklig chaufför, exempelvis årets vinnare av ChaufförsSM, Johan Höggren, skulle 89km/h föraren, förlora tid, även fast Johan aldrig kör över 80. Kostnaden för att köra 89 istället för lagligt blir på samma sträcka, minst 300 kronor extra och en onödig miljöbelastning på 64kg CO2!
Att med rakbladstunna vinstmarginaler, medvetet slänga bort 300 kronor och 64kg CO2 på en osäker tidsvinst om 16 minuter – framstår för mig som hål i huvudet!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-an-halften-kor-for-fort

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s