KÖRA BIL PÅ MAT – ETISKT TVEKSAMT

Har sagt det förr men tror fortfarande att vi kommer att klara klimathotet, trots miljörörelsen, inte tack vare den. DN skriver idag om hur Stockholm kan återvinna sina matrester och göra biogas av den. Det hela låter så sockersött men är det den enda bilden? Eller har vi köpt biogaslobbyns åsikter alldeles för lätt? Hur som helst så ligger momentum för att göra bränsle av matrester men jag saknar perspektiv på den inriktningen. Som vanligt hörs inga kritiska röster eller andra uppfattningar, när väl tåget går, så går det utan frågor. Det höjs inga röster för att spara på maten, nej nu ska vi elda upp den och vad den fattiga delen av världen tycker om det, ignoreras som vanligt. Jag tycker att vi först borde tänka oss för, spara på maten och som allra sista utväg, köra bil på den! Biogaslobbyn har varit så framgångsrika att folk i allmänhet och CSR folk i synnerhet, tror att detta är lösningen på klimathotet.
Min enkla undran är om det kan vara hållbart att:
– Först lägga enorma resurser på att tillverka mat.
– Sedan spendera mycket energi på att köpa och konsumera maten.
– Sist lägga ännu mer energi på att göra biogas av maten.
All denna energi för att kunna köra ca. 4,000 småbilar, på Stockholms matrester – kan det vara klimatsmart och hållbart? Jag besitter begränsad kunskap i frågan men att undra måste väl vara på sin plats, för ingen annan tycks skänka detta annat än en messiastanke medan biogaslobbyn jublar!
http://www.dagensnyheter.se/Articles/2013/02/05/Matrester-blir-biogas–men-soptaxan-hojs/ 

Advertisements

2 responses to “KÖRA BIL PÅ MAT – ETISKT TVEKSAMT

  1. Hej Sten, här som inom alla resurs-områden gäller ju det gamla mantrat: reduce, reuse, recycle. I den ordningen. Dvs, först, spara in på primäranvändingen (dvs orsaka mindre matspill), sedan återanvänd (se till exempel (allwin.se), och sist – först då – recycling, som till exempel biogasproduktion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s