EU – TRANSPORTNÄRINGEN SPAR INTE BRÄNSLE

Vid ett stakeholder möte i Bryssel idag presenterade EU en rapport över varför transportföretagen inte sparar bränsle i den omfattning som vore möjligt. Rapporten riktade in sig på vilka hinder som föreligger. Eftersom det finns lösningar som inte utnyttjas måste hinder föreligga menar många.

Rapporten innehöll mycket intressant information och en sak stack ut som ett stort hinder! Kompetensen att effektivisera har försvunnit. Och de stackars själar som trots allt försöker spara bränsle blir bombarderade med allsköns mirakelmediciner. Förvirringen är total för den som vill spara bränsle. Lastbilstillverkarna framhåller sina lösningar som effektiva, oavsett sjukdom rekommenderas samma medicin. “Bara ni köper våra grejor så ordnar det sig” låter sången. Lastbilstillverkarna är bra på att tillverka bra bilar men usla på att driva åkeri.

Andra rekommenderar förarträning som kur utan att kunna mäta patientens temperatur. Ja, förvirringen är total och många åkare tror att de gör rätt saker när de i själva verket kastar sina surt förvärvade pengar i sjön.

Pengar i sjön är väl en sak, men värre är att branschen inte kommer att få nya medarbetare till sig. Vem vill idag gå in i ett yrke där prestationen mäts och belönas på något som vederbörande inte kan påverka. Så länge bränsleförbrukning används som mått på förarens prestation, kan branschen glömma att attrahera de bästa chaufförerna till yrket. De söker sig andra karriärvägar.

Till er åkare som har ambitionen att tjäna pengar och skapa en arbetsplats där folk trivs och utvecklas – tänk till! För ingen annan gör det åt er!
Kompetensen att spara bränsle har försvunnit och förvandlats till ett lumpet säljtrick.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s