SPRITBILARNA HAR HAMNAT PÅ TORKEN

Spritbilarna har hamnat på torken, så beskriver DN:s Motorjournalist, Lasse Swärd i en krönika idag.

Jag tycker många är naiva när dom pratar om förnybara och alternativa bränslen, eftersom de flesta av dessa i grunden konkurrerar med maten. Det kan aldrig vara etiskt försvarbart att vi ska ta mat för att göra bränsle. Men matrester, det är ju bra att göra diesel på skriker många – för det är ju bättre att vi återanvänder än slänger matresterna. Förvisso rätt, om tanken sträcker sig till strax före nästippen! Det bästa vore om vi inte tog på oss lyxen att slänga 25 procent av den mat vi köper. Sedan skulle vi feta västerlänningar må så otroligt mycket bättre av att äta 25 procent mindre.

Det sammanlagda värdet av att både slänga och äta mindre, skulle ge en oerhörd positiv effekt för världens alla fattiga barn. Det har nu gått så långt att FN:s livsmedelsorgan FAO nyligen begärde att USA stoppar majsetanolen för att kyla av de kraftiga prisökningarna på spannmål, skriver Lasse Swärd i sin krönika.

Det är dags att vi breddar debatten från vårt behov av alternativa bränslen, till en rationell diskussion om jordens energiförsörjning – för alla!

http://www.dn.se/motor/lasse-sward-spritbilarna-har-hamnat-pa-torken

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s