LÄNGDHOPP UTAN LÄNGD!

Image

Hur kul vore längdhopp utan att veta hur långt man hoppat och hur stor skulle publiken vara? Tomt på läktaren och tomt även i hoppgropen är ingen vild gissning. Helt ointressant för både utövare och publik. Tänk er nu ett scenario där publiken hade krävt det bisarra av våra idrottsmän- och kvinnor – “längdhopp utan längd”. I den här grenen läggs allt fokus på ansatsen, längden på hoppet bryr sig ingen om? Om vi nu plötsligt, 20 år senare fick för oss att börja mäta längden på hoppet, hur långt tror ni då våra idrottare hade hoppat i praktiken? Ja, för det första hade det varit väldigt svårt att få tag i deltagare, men det är heller ingen vild gissning att hoppen hade legat runt 6 meter. Korta hopp men alla idrottare hade haft väldig stereotypa ansatser.

Översatt till chaufförsyrket får den bisarra grenen längdhopp utan längd, samma konsekvenser när man mäter förarbeteendet. Inte särskilt roligt, svårt att få tag i kvalificerade utövare, stereotypa körstilar som inte anpassas efter situation och allt igenom mediokra resultat.

Slutsats: fokusera på det som är viktigt. I chaufförens fall är det hur energismart han/hon har kört, som är det viktiga och låt individen ha sin personliga stil för att nå långt, det lönar sig i längden…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s