2 AV 10 ÅKARE GÖR DET! KÖR ENERGISMARTARE

Image

2 av 10 åkare gör det! Kör energismartare än genomsnittet och resultatet låter inte vänta på sig. De främsta fördelarna är att personalen tycker det är roligt. Dessutom ger det chaufförerna en möjlighet att bidra till en renare värld, som ofta får höra att dom är miljöbovar.

Rent bränsleekonomiskt kör 2 av 10 åkare ca 15% energismartare och med betydligt lägre förbrukning än jämförbara åkerier. Den största skillnaden mellan dessa 2 mot de övriga 8 är att dom har bestämt sig. Just det, bestämt sig för att spara bränsle och med det beslutet händer en massa saker. För det första så ska företaget spara och det finns inte på kartan att misslyckas. Bränslebesparingar prioriteras och blir en naturlig del av vardagsarbetet. För det andra så blir det viktigt att förstå vad man ska göra. Att bara göra något för görandets skull, är inte längre ett alternativ nu när företaget väl bestämt sig.

Grundläggande förståelse om bränsleförbrukningens orsaker börjar ta form. En förståelse för att förbrukningen faktiskt har sina randiga skäl och rutiga orsaker. När man väl förstår att den totala bränsleförbrukningen, har sina rötter i rull- och luftmotstånd, trafik, lastvikt, motor och körstil, först då kan företagaren börja ta rationella åtgärder.

Med den insikten framstår det som lite korkat att använda bränsleförbrukningen som mått på hur energismart chauffören kör. I jämförelse vore det lika klumpigt som att mäta säljarnas prestation baserat på företagets omsättning.

För den insiktsfulle framstår även förarbeteendet underordnat hur energismart en chaufför kör. När man kör energismart så är det förarbränsleeffektiviteten som räknas inte förarbeteendet.  I jämförelse med längdhopp så är det längden på hoppet som räknas, inte ansatsen.

Jag vet att både Hasse Karlsson från Evald Karlssons Åkeri i Oskarshamn som kör mycket för Scania och Erik Alfredsson från Alfredsson Transport i Norrköping som kör mycket för DHL, kommer att dela med sig av sina erfarenheter om bränslebesparingar i ett seminarium på Elmia, Lastbil 2012.

Dessa bägge herrar har för länge sedan bestämt sig föra att spara bränsle, samlat på sig år av både erfarenheter och kunskap inom området. För det åkeriet som vill ta nästa steg, gå och lyssna på Erik och Hasse!

Image

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s