KOLEKTIVTRAFIKEN FÖREGÅR MED AVSKRÄCKANDE EXEMPEL – ALLA BUSSAR UNDERKÄNDES

Göteborgs Posten skriver idag om Polisens kontroll av kollektivtrafikens bussar. Alla 21 stadsbussar som trafikpolisen kontrollerade i Göteborg måndag-tisdag fick tas ur trafik direkt på grund av tekniska eller andra fel, enligt artikeln i GP. Det här är lika farsartat som Lars Ekborg´s gamla monolog, vi hade en skönhetstävling hemma i byn – ingen vann!

GP rapporter vidare att 20 underkändes för tekniska fel. Den 21:a var inte godkänd för yrkesmässig trafik och fick körförbud. – Resultatet av kontrollerna är väldigt nedslående, säger Mats Berndtzon, biträdande chef för trafikpolisen i Göteborg. Standarden är inte ett dugg bättre än tidigare.

19 bussar fick användningsförbud och får inte användas för trafik med passagerare innan felen åtgärdas. En buss fick körförbud eftersom ett av bakdäcken var mycket slitet, korden var synlig på flera ställen. Dessutom fann trafikpolisen, som GP kunde berätta på tisdagen, att samtliga bussar som Keolis använde i ersättningstrafiken för den inställda spårvagnstrafiken mellan Gamlestadstorget och Angered saknade tillstånd för yrkesmässig trafik.

Lars-Börje Björfjäll, vd i GS Buss och i Göteborgs Spårvägar, åtalades i somras för att ha låtit trafikfarliga bussar vara i trafik. Rättegången har ännu inte ägt rum. En tidigare chef för dåvarande bussdivisionen har på dömts för brott mot fordonsförordningen.

Kollektivtrafiken anses av de flesta politiker vara en av lösningarna på miljö- och trafikproblem. Ska dom då inte föregå med gott exempel. Bussarna körs som stulna, med konsekvensen att minst 15 till 20 procent onödig bränsleförbrukning skapas, hetsig trafikrytm, som passagerare far jag som en vante i bussen och sedan är underhållet undermåligt och många fall skicket på bussarna olagligt.

Det är väl dags att kollektivtrafikens leverantörerna rycker upp sig och tar uppdraget på allvar – ni borde föregå med gott exempel. Som skattebetalare är jag inte intresserad av att ni slösar bort mina pengar på onödig bränsleförbrukning och ökar er vinst med undermåligt underhåll.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1036613-alla-bussar-underkandes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s