SVENSK HANDEL VARNAR FÖR ÖKADE TRANSPORTKOSTNADER?

Image

 

I DNs artikel idag om att Eurokrisen ger lägre priser på frukt och grönt säger ICA genom Inköpsdirektör Nina Jönsson att sänkta transportkostnader på grund av lägre Eurokurs är att vänta och att detta kommer gynna slutkonsumenten.

Men senare i samma artikel varnar Stefan Kvarfordt på Svensk Handel för ökade transportkostnader. Dyrare olja motverkar de lägre priserna som följer på den billigare euron, menar Svensk Handel.

Lite märkligt att ICA förväntar sig lägre men deras organisation Svensk Handel högre transportkostnader. Sedan har jag svårt för att få ihop ekvationen, att fördelen av sänkt Eurokurs äts upp av ökade transportkostnader, hur gick det till?

Ta följande och förenklade exempel: tidigare köpte ICA ett salladshuvud för 1 Euro till kursen 10,50 fraktfritt, då kostade huvudet 10,50 svenska kronor. Idag köps salladshuvudet fortfarande för 1 Euro men nu till kursen 8,25 så nu kostar huvudet 8 kronor och 25 öre. Alltså en prisfördel på 2,25 kronor eller lika med 21,4 procent sänkning. Transportkostnaden är ca 1 procent av salladshuvudets kostnad om 1 Euro, alltså 0,01 Euro eller lika med 1 Eurocent eller 8 svenska ören. Om nu transportkostnaden går upp med 5 procent så stiger priset på salladshuvudet med 0,4 svenska ören.

Jag har därför svårt att se hur Eurofördelen på 2,25 kronor ska ätas upp av en transportkostnadsökning på 0,4 öre? Jag förstår däremot mycket väl att Svensk Handel och deras medlemmar vill passa på att skapa lite extra marginaler när det väl går, det ingår i marknadsekonomins regler.

Men att skylla på transportkostnaderna är rent löjeväckande. Svensk Handel – skaffa en bättre ursäkt!

http://www.dn.se/ekonomi/frukt-och-gront-blir-billigare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s