SLAVLIKNANDE FÖRHÅLLANDEN I TRANSPORTBRANSCHEN?

Svensk Åkeritidning skriver att Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green frågar i en interpellation ställd till näringsminister Annie Lööf vad hon avser att göra för att hindra människor från att under slavliknande förhållande utnyttjas inom transportnäringen? I interpellationen konstaterar hon att det ofta handlar om fattiga chaufförer från öst, som av oseriösa arbetsgivare pressas att köra för låga löner – med mer eller mindre kontroll över om skatt och arbetsgivaravgifter betalas in. Allt detta sker i syfte att pressa ned transportpriserna och vinna uppdragen. Priset blir konkurrens på olika villkor.

Jag tycker att det blandas och ges lite för mycket i den här frågan. Så länge det handlar om att en EU medborgare som arbetar under justa villkor och enligt lagens mening, är det helt ok. Oavsett om det handlar om en “fattig chaufför från öst” eller en rik från väst. Det innebär inte med automatik att åkare som använder andra medborgare än Svenska som chaufförer också är kriminella eller oseriösa. Därför är det fel att titta snett på de som nyttjar EUs öppna arbetsmarknad. Däremot alla som i praktiken är oseriösa och tänjer på lagar och etik, dom ska straffas och ut från marknaden.

Det står utom tvekan att många transportköpares avsaknad av känsla för kvalitet och miljö driver priserna söderut. Självklart frestar det någon åkare att gå utanför lagarna men det är fortfarande upp till den enskilde företagaren att bestämma sig för hur verksamheten ska bedrivas. För mig är det inte försvarbart att utnyttja arbetskraft till dåliga villkor eller utanför lagen, men det kan inte skyllas på köparna när en företagare bestämmer sig för att bli olaglig.

Åkarna kan inte påverka de oseriösa företagarna men de kan påverka sitt egna företags kvalitet och konkurrera med den, det kan aldrig vara ett alternativ att bli oseriös bara för att få ett uppdrag.

Sverige kryllar av enormt skickliga åkeriföretagare. Stå på er och prata hål i huvudet på alla köpare om hur bra ni är!

 

http://www.akeri.se/svensk-akeritidning/nyheter/2012/08/15/monica-green-slavliknande-forhallande-i-transportbranschen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s