Kristdala gör det Bryssel drömmer om

Att spara 27% bränsle, hur svårt ska det vara?

Många pratar om att spara bränsle, ja det flesta bara pratar men det finns många som gör det. På frågan om det är svårt, så får man svaret från som kategorin som gör: nej, det är bara att gneta på. Från gruppen som bara pratar om bränslebesparingar, så får blir oftast svaret: ja, det är jättesvårt. 

En grupp som pratar mycket om CO2 utsläppen från vägtransporter är EU tjänstemännen. Nu har man beställt en rapport för att ta reda på vilka besparingsåtgärder som är tillgängliga och lönsamma. Delar av rapporten presenterades igår på ett konsultativt stakeholder möte i Bryssel. Rapporten konstaterar torrt att det finns flera alternativ att spara bränsle och det med stor lönsamhet. Tjänstemännen kliar sig i huvudet och undrar varför dessa åtgärder inte är införda? Varför körs fortfarande lastbilar på ett sådant sätt att onödig bränsleförbrukning sparas. Frågorna är berättigade men svaren få.

Jag föreslog en studieresa till Sverige för att titta på flera åkerier som redan gör, vad rapporten sa och lite till. Evald Karlssons Åkeri i Krisdala är ett lysande exempel. Vi i branschen måste lyfta fram det goda exemplen och uppmuntra fler att ta efter. Om vi inte lyckas kommer EU tjänstemännen att ta besluten åt åkeribranschen! Och hur jobbigt och onödigt det än upplevs att spara bränsle, så är det bättre att göra det utan lagkrav eller krångliga regler – för regler tycker nog de flesta att åkeribranschen har nog av?   

Åkeribranschen kan spara bränsle, det råder det inget tvivel om, men fler behöver ta efter Hasse Karlsson för att hålla nya regler från dörren! 

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s