Politiker tvivlar på klimathotet

Sex av tio svenska kommunpolitiker och chefer är klimatskeptiker. En av tio förnekar dessutom den globala uppvärmningen helt. Detta skriver idag DN i en artikel som bygger på en enkät som FOI har gjort. Det är klart att det inte är bra när dessa personer känner att de inte behöver ta snavar för miljöarbetet i sin kommun, säger Annika Carlsson-Kanyama på FOI enligt DN.

Det är ett skrämmande men föga förvånande resultat av en enkät som gick till politiker och chefer i 63 svenska kommuner och 2 389 personer. Vi som pratar för ett större ansvar och förståelse för miljön möts hela tiden av ett kompakt ointresse.

Det som retar mig mest är dubbelmoralen och det medvetna spelet om miljön. Politiker och företag säger en sak framför kameran och en helt annan bakom. Det som däremot förvånar är att de som tvivlar på klimathotet, vilket dom har all rätt att göra, inte förstår att energin håller på att ta slut. Det vittnar om en direkt dumhet eller okunnighet. Skulle vi nu inte heller stå inför ett energiproblem så kan det ju inte skada att spara på den i alla fall?

Detta ointresse föder intresset för alla lösningar som ligger långt bort i tiden och missgynnar oss som försöker komma med förslag till lösningar som ger en förbättring på kort sikt. Nej, dom vill skjuta problemet så långt fram i tiden som möjligt, bara för att själva slippa ta ansvaret. Ett stort problem av denna ”strutsstrategi” är att vi kommer till ett stadium där klimathotet blir irreversibelt för alltid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s