Åkerier arbetar för miljön

Den 8 mars 2011 släppte Europeiska kommissionen KLIMATFÖRÄNDRING: färdplan för att skapa ett konkurrenskraftigt koldioxidsnålt Europa fram till 2050. Det är en skiss på hur vi ska sänka utsläppen med 80% till år 2050. En läsning som är både skrämmande och inspirerande. Målet är att medeltemperaturen ej skall stiga mer än två grader.

Om vi går tillbaka och ser vad som skett mellan 1990 och 2005 så har Europa höjt BNP och välståndet rejält samtidigt som utsläppen minskat med 7%. Detta är en utveckling, som många lobbyorganisationer dömde ut, som omöjlig 1990. Här kan vi de olika sektorernas bidrag:

Energisektorn -7 %
Tillverkningsindustrin -20 %
Hushåll och tjänstesektorn -12 %
Jordbruksnäringarna -20 %
Transportsektorn +30 %

Boven i dramat är än en gång transportsektorn. Dessutom tror analytikerna att utsläppen inom denna sektor ökar ytterligare, innan det vänder ca år 2025. Det är alltså stor risk att politikerna tröttnar på en sektor, som bidrager i snigelfart till att minska klimatpåverkan. Då har vi ingen aning om vilka ingrepp som förespråkas. Kan vi hjälpa till på frivillig väg, så måste vi göra det.

Den goda nyheten är att rapporten förslår ökade investeringar. Detta för att förbättra energieffektiviteten i Europa. Det är inga små summor, som nämns – 270 € miljarder per år i fyrtio år. Det betyder att investeringarnas andel av BNP ökar från 19% till 20,5%. Detta betyder en industriell verksamhet av sensationellt hög intensitet. Detta gynnar självklart transportsektorn. Exempelvis skall antalet fabriker för isoleringsmaterial öka. Solceller placeras ut. Och mycket annat.

Nu väntar vi på den Vitbok om transportsektorn, som Kommissionen publicerar inom några veckor. Då hoppas vi att sektorn inte hamnar vid skampålen. Nej den bör framstå, som en framtidssektor, som tar sitt ansvar.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s