TEKNIKNEUTRALT och MÄTBART

Nyckelorden är TEKNIKNEUTRALT och MÄTBART. I dagarna läser vi i en annons att Preem lanserar en diesel, som är gjord på tallolja. Den minskar koldioxidutsläppen med 16%. Nu frågar man sig om detta leder till att man slipper fordonsskatt och trängselskatt.

Jo det är en mycket berättigad fråga. Det här med regler för att styra beteenden är svårt. Det har jag tidigare skrivit om. Fokuserar vi kring begreppet TEKNIKNEUTRALT så ger de forskare, entreprenörer, uppfinnare och kunder stor valfrihet. Man behöver inte fastna i en lösning, som ibland är den rätta och ibland helt uppåt väggarna.

Dessutom är det viktigt att man kan mäta att ett visst resultat är uppnått dvs att det är MÄTBART. Vi som försökt gå ner i vikt vet att ambitionen och resultat inte alltid det samma. Tänk om alla fick belöningar för uppställda mål. Då skulle bantare, försäljare och politiker fira varenda dag. Det önskar vi dem gärna. Men för att öka vårt välbefinnande och välstånd måste vi tyvärr be att få se resultat, som är uppnådda och kvantifierbara.

Nu önskar vi att Preem får ett positivt besked, då kommer många nya lösningar att komma fram. Spelplanen är öppen för forskare, entreprenörer, uppfinnare och kunder. Det är dessa aktörer i olika kombinationer, som byggt vårt välstånd. Vi borde lita på dem. Någon kanske kommer på en lösning, som minskar koldioxidutsläppen med 18%. Vi håller tummarna.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s